Tanulmányút kultúrális szakemberek számára

Kultúrigazgatók, kultúrfelelősök, pedagógusok, könyvtárosok és civil szervezetek képviselői vettek részt az Alcsík és Kászon településein szervezett tanulmányúton.
Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezett program fő célja a vidéki kulturális élet felpezsdítése, a szakmai kapcsolatok bővítése és új ötletek gyűjtése volt.
Az autóbuszos kirándulás során a résztvevők vidéki kulturális tereket – kultúrházakat, tájházakat, könyvtárat, műemlékeket látogattak meg és ismerték meg az ezekhez kapcsolódó tevékenységeket. A tanulmányút Csíkszentkirályon át vezetett Csíkszentsimonon és Kászonaltízen áthaladva egészen Csíkkozmásig, egy nyergestetői pihenővel fűszerezve.
A csíkszentkirályi kultúrotthon, valamint a hozzá tartozó két tájház és az épülő ifjúsági ház megtekintése során a kirándulók Székely Ernő polgármester és Gál Mária kultúrfelelős lelkes beszámolójából ismerhették meg a község sokoldalú, szerteágazó kulturális életét, jövőbeni terveit.
Mint kiderült, Csíkszentkirály kulturális és közösségi élete igencsak aktív: több mint száz tagot számláló néptánccsoporttal, színjátszó csoporttal, fúvószenekarral, jól működő civil szervezetekkel és számos sikeres rendezvénnyel büszkélkedhetnek, amelyek mögött az önkormányzat, a civil szervezetek és a helyi lakosság együttműködése és tenni akarása áll.
A bemutató után Borboly Csaba tanácselnök válaszolta meg a résztvevők hozzá intézett – többek közt forrásbevonással, kulturális turizmussal kapcsolatos – kérdéseit. Csíkszentsimon kulturális élete szintén gazdag, erről tanúskodott a települést bemutató filmfelvétel, amelyet a résztvevőknek vetített és egészített ki adatokkal Fábián László polgármester és Darvas Ildikó kultúrfelelős.
A település vezetőjének elmondása szerint a különböző problémák, nehézségek ellenére igyekeznek minél többet tenni a kultúráért, ennek egyik fontos lépéseként pedig a községhez tartozó kultúrotthonok felújítását tervezik. Mint kiemelte, nagyon büszkék a három éve sikeresen működő fúvószenekarukra és a különböző hagyományőrző rendezvényeikre.
A tanulmányút következő helyszínén, a Nyerges-tetőn Gergely András kulturális szakember avatott be az 1848-as szabadságharc kevésbé ismert részleteibe és mutatta be az akkori eseményeket új megvilágításban. Ezt követően Kászonaltízen a résztvevők a kultúrház épületét, a könyvtárat és a Balázsi-kúriát tekinthették meg András Ignác iskolaigazgató ismertetésében. Mint megtudtuk, itt is pezseg a kulturális és közösségi élet. A település legrégebbi, közel 350 éves lakóházához is ellátogattak, amelybe a tulajdonos Fogarasi Béla bácsi hívta be szívélyesen a látogatókat.
Csíkkozmáson Szász Lenke, a helyi néptánccsoportok vezetője és Szőcs Hajnal, a polgármesteri hivatal kulturális referense mutatták be a helyi kultúrotthont és számoltak be az ott zajló tevékenységekről, a fiatalok néptánc terén elért sikereiről, a zene és tánc közösségformáló erejéről, a fúvószenekarok és a házasok színjátszó csoportjának sikeres tevékenységéről.
A tanulmányút résztvevői, amellett hogy új információkkal és élményekkel gazdagodtak, a házigazdák lelkesedését, sikereit látva és tapasztalva új lendülettel és élményekben gazdagodva térhettek haza.


Untitled Document
Untitled Document