Huszártoborzó Felcsíkon

Huszárok vonultak végig a hétvégén Felcsíkon, felelevenítve a régi hagyományt, arra bíztatva a már felnőttkorban lévő legényeket, álljanak be közéjük.
A több mint 50 huszár szombat reggel indult a csíksomlyói Fodor Háztól, és estig Karcfalváig járták be a felcsíki falvak nagy részét.
A toborzás vasárnap ért véget Szentdomokoson. A Felcsík Kistérségi Egyesület harmadszorra szervezte meg a Csíkszéki Huszártoborzót Felcsíkon.
A toborzás régmúltra tekint vissza, a középkortól a 19. századig ilyen formában növelték a hadsereg létszámát. A fő szempontja az volt, hogy a férfiakat meggyőzzék a hadiszolgálat vállalásáról, ami úgy történt, hogy a huszárok felkeresték a legényeket kocsmákban vagy más nyilvános helyen, itt poharazás és tánc közben próbálták felmérni az újonc jelölt képességeit, innen ered a verbunk nevű legényes tánc.
A hétvégéhez hasonló hagyományőrző toborzás nagyszerű alkalmat kínál arra, hogy ismét a köztudatba kerüljön a huszáros fegyelem, a közös lovaglás, a lovas múlt. Szőcs Elek huszárkapitány szerint ahhoz, hogy valaki huszár lehessen nagy szív kell, hazaszeretet és emberi magatartás.
A huszárokhoz nem csak férfiak, hanem lányok is csatlakozhatnak. Egy huszárruhát viselő markotányos lány is aktív részese a Csíki Mátyás Huszáregyesületnek. Ezekről a lányokról tudni kell, hogy ők hajdanán szekérrel mentek a huszárok után, felpakolva élelemmel, felszereléssel és elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközökkel- mesélt lelkesen Szopos Adél.
A jelentkezőknek szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük. Egy év próbaidő alatt kell bebizonyítaniuk, hogy emberi, erkölcsi tartásuk alapján érdemesek arra, hogy az egyenruhát magukra öltsék, mert megvannak az Erőt, tisztességet! huszárköszöntésben is jelzett erényeik. Szopos Adél már kijárta a próbaidőt. Huszárnak lenni nem olcsó mulatság, a lótartás költségei mellett további költség a legalább alapfelszereltségű egyszerű huszárruha is.
Ez kardostól belekerülhet akár kétezer lejbe, a tiszti ruha ára pedig meghaladhatja a 3500 lejt is. A Csíki Mátyás Huszáregyesület tagjai nem mind egyforma ruhát hordanak, van, aki a 15. Mátyás x-re esküszik. Korodi Attila parlamenti képviselő is részt vett családjával az eseményen, aki támogatja ezt a hagyományt és úgy gondolja, továbbra is folytatni kell.
A csíki huszárezredet Szőcs Elek, Petres Kálmán és András Zoltán alapították. A díszes egyenruhát viselő lovasok száma mára meghaladja az 50 főt, de ez alkalommal is minden faluban sikerült 1-2 új fiatal legényt toborozni.


Untitled Document
Untitled Document