A vasút áruszállító részlege értesítette a szakszervezeteket és a Munkafelügyelőséget, hogy július 1-jétől 3000 alkalmazottat bocsát el, annak ellenére, hogy a szakszervezetekkel 2400 személy leépítéséről állapodtak meg – közölte tegnap Iulian Măntescu, az érdekképviselet vezetője

Iulian Măntescu, a Mozdonyvezetők Szövetségének elnöke, tegnap azt nyilatkozta, hogy a vasút áruszállító részlege április 8-án értesítést küldött a szakszervezeti szövetségeknek és a Munkafelügyelőségnek az elbocsátásokról.
Măntescu hangsúlyozta: a vezetőségnek kötelessége tíz naptári napot várnia, hogy az alkalmazottak képviselői megfogalmazzák javaslataikat a leépítések elkerülésére, és legtöbb 30 napon belül meg kell érkeznie a Munkafelügyelőség válaszának is, ezt követően kezdődnek a hivatalos értesítések. A szakszervezetek és a vasút áruszállító részlegének vezetősége februárban írta alá az új kollektív munkaszerződést, amely 2011-re érvényes, és amely védelmet nyújt azoknak az alkalmazottaknak, akik utcára kerülnek, a visszatartott vakációs prémiumokból fizetik ki végkielégítésüket.
A kollektív munkaszerződésben szerepelnek az egyéni munkaszerződésekre, az alkalmazásra, munkakörülményekre, a fizetésekre, a munka- és pihenési időre, a jogokra és kötelezettségekre vonatkozó tételek. Măntescu azt is elmondta, a Román Állami Vasútnál jelenleg 56 000 alkalmazott van, 2010-ben a nettó átlagkereset 1600 lej volt.


Untitled Document
Untitled Document