Az Erdély Ma egyesület megnyerte a Városi Zöldövezet című pályázatot, amelynek célja egy Csíkszeredában már meglévő zöldövezet felújítása és parkká való átalakítása

A kivitelezésre a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetét kérték fel, hogy bebizonyíthassák, a fogyatékkal élő emberek nem munkaképtelenek.
A ma tartott sajtótájékoztató előtt a mozgássérültek szervezetének elnöke körbevezette a sajtó képviselőit a székhelyüken, hogy bebizonyítsák, nem munkaképtelenek a mozgássérültek.
Míg az egyik teremben maradékokból öntöttek új gyertyaformákat, a húsvétra készülve nyuszikat, bárányokat is, addig a másik teremben már megrendelésre varrták a nagyobb cégek munkaruháit. Ez a szorgalmas, öntudatos csapat most egy csíkszeredai park felújítását tűzte ki célul.
Kovács Csaba, az Erdély Ma egyesület elnöke elmondta, példaértékű, ha a felújításra olyan emberek vállalkoznak, akik a társadalom szerint képtelenek rá, így miután megbizonyosodott a lelkes hozzáálláshoz, felkereste Szőke Domokos alpolgármester, aki biztosította az egyesületet, hogy a városháza támogatni, segíteni fogja az építkezési teendőkben.
Az alpolgármesterrel az urbanisztikai tervekről folytatott beszélgetés után a mozgássérültek szervezetével közösen úgy döntöttek, a kalász negyed fele vezető út és a Szent Ágoston templom kereszteződésénél elterülő kis zöldövezetet fogják parkká alakítani. A tervek alapján el akarják tüntetni vagy eltakarni a régi padok talapzatát, a betonroncsokat. Kovács Csaba elmondta, két ötlet is felmerült, hogy népszerüsítsék azt a felfogást, miszerint a mozgássérültek is alkalmasak hasznos tevékenységre.
Egyrészt pályázatokat hírdetnek iskolások számára, egy fotó és egy esszé pályázatot, amelyben a gyerekeknek a helyszíni megfigyelésre kell alapozni és bebizonyítani, hogy a mozgássérültek munkaképesek.
A másik ötlet, hogy minden elültetett fának, növénynek legyen saját tulajdonosa, kifüggesztett névtáblával, amit majd gondozni, kapálni, öntözni fog. Fikó Csaba, a mozgássérültek szervezetének elnöke azt tervezi, hogy falakat bontsanak az egészséges és a fogyatékos emberek között, szereynék bebizonyítani, hogy ezek az emberek megbízhatóak, s képesek öntudatosan jó munkát elvégezni.
A tervek alapján június végére fejeződne be a facsemetékkel, virágokkal, padokkal, szemetesekkel és füvesítéssel felújított parkot.


Untitled Document
Untitled Document